Det bortglömda hantverket

Det känns som att det blir mer och mer ovanligt att faktiskt spela instrument. Vi kan kalla det att använda instrument i realtid. I stor sett samtlig modern musik består av arrangemang som sedan framförs av en dator. Jag är inte ute efter att gnälla på modern musik. Det finns tillräckligt många ensamma fanatiker med internetuppkoppling för att gnällkvoten ska vara fylld för länge sedan. Vad jag försöker framhäva är att jag bara är nyfiken på hur det kommer sig. Jag förstår att det är billigare att ha en dator som spelar. Vem vill betala 4 musiker för att stå och gulla med instrumenten när en gammal skruttig dator kan få fram ljuden som behövs. Kan väl erkänna att jag ibland tycker det blir lite tråkigt när musiken på radion nästan låter identisk.

bortglömda hantverket

Har ni tänkt på att hur musiken låter på radio är väldigt styrt av tidens trender? Ett år kan det vara populärt att ha en viss sorts baskagge som låter pomp-omp-pomp-omp-pomp medan det nästa år istället är populärt att ha en melodislinga med ljud som låter som en gnällande katt. Jämför man med förr i tiden då den enda variationen som fanns handlade om vilka instrument som användes så blir det väldigt hafsigt. Ibland tycker jag det är lite jobbigt. Piano har ju en klang som visat sig vara tidsbeständig. Med elektronisk musik kan man ju få det att låta precis hur som helst och ibland låter det för jävligt.

Jag skulle önska att det var vanligare med traditionella instrument. Alla verkar helt enkelt inte ha den självbevarelsedrift som krävs av att ha tillgång till alla ljud som man kan framhäva vid elektroniskt musikskapande. Ibland blir det som en attack på alla sinnen. Verkar som att rofylld musik blivit otrendigt. Vänta nu. Jag skulle ju inte gnälla. Det var nära. Nu måste jag skriva något positivt.

Det finns mycket spännande ny musik också. Kan väl erkänna att jag gillar Avicii. Inte för att detta är att anse som ny musik längre nu när allt går så väldigt snabbt. Jag tycker att han lyckas få en bra balans mellan det traditionella och det moderna. Betyder det att jag lyssnar på honom dagligen? Inte direkt. Har egentligen inte särskilt mycket tid att lyssna på musik längre. Övar på piano ungefär fyra timmar om dagen vilket inte lämnar så mycket tid över till att plöja igenom all ny musik som hela tiden dyker upp.