Vardagslyx

Jag är väl inte direkt den som brukar krypa upp i soffan med en varm kopp chai-te och Jonas Gardells senaste bok. Men något jag unnar mig är golvvärme. Det värsta jag vet är fuktiga strumpor. Ni vet när man har varit ute och snön är så där jävligt att den kryper ned i skorna. Vet inte ens hur det går till. Men på något sätt lyckas snön alltid hamna där. Har man effektiva värmegolv brukar det hela lösa sig själv när man väl kommer in. En gång i tiden hade jag element och brukade alltid lägga strumporna under elementet, i skräck för att de skulle fatta eld om jag la dem ovanpå.

Med golvvärme har jag sluppit dessa problem. Fukten drivs ur strumporna bara jag har dem i kontakt med golvet en liten stund. Därför kan jag nu sätta mig i soffan och låta fötterna dingla mot golvet. Problemet löst. Låter det för medelklass? Då får jag väl vara lite medelklass helt enkelt. Det sägs att det är svårt att gå tillbaka i historien när man väl har rört sig framåt. För mig är det åtminstone sant när det kommer till golvvärme. Jag är såld.

Men jag lovar er att om nöden så kräver klarar jag av att återgå. Vi får se till att komma ihåg att vardagslyx är just det. Vardagslyx. Det är inget som är avgörande för vårt fortsatta leverne. Men det är onekligen bekvämt att ha möjligheten att skämma bort sig själv.