Vart tog led strålkastare vägen?

Jag har alltid älskat allt som har med schlager och Melodifestivalen att göra. Det är något med kläderna, musiken och inte minst belysningen som skapar riktigt behagliga känslor. Tänker jag efter riktigt ordentligt kan jag ändå inte minnas en enda dag, då jag och vänner eller familj inte har suttit bänkade framför TV:n när det är dags för Sverige att välja ut sin favorit och stämningen är olidlig när det är final och rösterna ska räknas.

Ser man tillbaka på alla de år som Melodifestivalen har varit igång, har tävlingen förändrats väldigt mycket. Jag ska inte sticka under stol med att jag saknar den tid då alla länder sjöng på sitt eget språk, även om jag idag tycker att musiken är betydligt bättre (och självklart lättare att förstå sig på). Utöver musiken i sig har också mycket annat förändrats, t.ex. kläderna, scenen och hur man väljer att använda sig av strålkastare och belysning för att skapa en så trevlig atmosfär som möjligt. Ljuset är mycket viktigt i dessa sammanhang, eftersom belysningen också är en del av själva showen.

Personligen har jag alltid kopplat belysning och led strålkastare till glamour av olika slag. Det behöver inte specifikt vara belysning på stora scenen där folk snart ska uppträda, utan även belysning i mitt eget hem. Med hjälp av rätt typ av lampor kan man enkelt skapa olika stämningar i ett rum och en fördel är att lampor kan vara ett billigt inköp.

När det kommer till belysningen på Melodifestivalen, tycker jag betydligt mer om belysningen med led strålkastare nu, än förr. Kanske är det för att jag nu lägger märke till små detaljer som skapar en helhet i ett uppträdande eller så är det enbart för att tekniken faktiskt har gått framåt och man nu vet hur man ska använda sig av ljus på ett helt annat sätt. Titta bara på Carolas framträdande 1983 med låten “främling”. Jämfört med dagens uppträdanden har man använt sig av fruktansvärt lite belysning och det är enbart någon srålkastare och lite blinkande lampor i bakgrunden. Samma sak ser man på Tysklands bidrag under Melodifestivalen 1982.

Okej! Man kanske får acceptera att det var en helt annan tid då och framträdanden såg ut på ett annat sätt. Däremot hade bidragen kunnat vara extremt mycket mer slående, om man hade använt sig av ljuseffekter och ordentliga led strålkastare på olika sätt.